terug naar Neeltje ten Westenend Onderzoek perspectieven/uitzichten

Overvecht is een naoorlogse wijk, vlak voor een grote transformatie. In de komende jaren zal het merendeel van de 10-hoog flats, die zo kenmerkend zijn voor de wijk, gesloopt of gerenoveerd worden. Gedacht vanuit deze realiteit is het wonen in 10-hoog flats het uitgangspunt van ons onderzoek geworden. ‘Hoe is het om zo hoog te wonen, wat is je relatie met de straat als je geen hoek, geen overkant en geen hiernaast ervaart? In welke mate ben je verbonden met de grond en hoe kijk je naar de openbare ruimte?’ Om antwoorden op deze vragen te krijgen zijn een groot aantal bewoners geïnterviewd in hun eigen flat. Daarbij is bewust gekozen voor bewoners van verschillende verdiepingen en flats. Als niet-specifieke groep vormen zij een doorsnede van de wijk. Hun meest verassende en typerende uitspraken komen in het werkboek bijeen. Deze citaten worden gecombineerd met foto’s die vanuit de woningen zijn genomen.

Behalve door middel van interviews en foto’s werd de wijk op andere manieren onderzocht. Om meer grip te krijgen op de schaal van de wijk en de relatie tussen openbare- en privé-ruimte is er veel gelopen, op daken gestaan, langs weilanden gereden en in bomen geklommen. Daarnaast is het uitzicht op een systematische manier benaderd: het per verdieping veranderende perspectief is in beeld gebracht door in bepaalde flats de uitzichten op elke etage vast te leggen, als een soort archeologie op zijn kop.

Voor het vervolg van het project zullen de verhalen van bewoners als aanleiding dienen om de openbare ruimte vanuit het perspectief van de dagelijkse gebruikers te benaderen. Dit zal uiteindelijk resulteren in een videodocumentaire, waarin de persoonlijke perspectieven met elkaar worden verbonden door middel van gemeenschappelijke gebeurtenissen. Dit kunnen alledaagse dingen zijn; de postbode die op elk adres zijn post brengt, de grasmaaier en de boomsnoeier die in het uitzicht werken, maar ook bijzondere jaarlijks terugkerende evenementen, zoals de stoelendans, het buurtfeest en plantjesdag. Deze terugkerende handelingen en gebeurtenissen worden gelijktijdig vanuit verschillende standpunten vastgelegd. Sommige daarvan zullen (deels) in scène gezet worden met behulp van een choreograaf. Het resultaat wordt een videofilm over een aantal bijzondere aspecten van het dagelijkse leven in Overvecht, een tijdsdocument van een wijk die de komende jaren sterk zal veranderen.