Nieuws
5 april: uitzending 2 films over Overvecht
23-03-2009


stadszender U-stad, RTV Utrecht
zondag 5 april 2009
14 – 15 uur
Vijf kunstenaars(duo’s) woonden en werkten in 2007 en 2008 in een hoogbouwflat in Overvecht-Noord. Uit dit tijdelijke artist in residency project zijn twee films voortgekomen die een bijzonder perspectief laten zien op de opzet en de kwaliteiten van de wijk Overvecht. 

Beide films gingen in september 2008 in première op het Nederlands Filmfestival.
Wegens succes zullen ze op zondag 5 april 2009 om 14 uur uitgezonden worden op de stadszender 'U-stad' van RTV Utrecht, zodat zoveel mogelijk Utrechters en Overvechters de films kunnen zien. 

Overvecht zo tussen ’64 en ’76 (Renée Kool, 30 min.)
Renée Kool besteedde haar werkperiode aan het ontwikkelen van een film over Overvecht in de begintijd. Het resultaat noemt ze een virtueel monument voor de periode van ‘de Vooruitgang’ (jaren zestig en zeventig). Veel typische kenmerken van deze stedenbouw zullen de komende 10 jaar onder de sloophamer verdwijnen. Kool bracht voor deze film een aantal 2D- en 3D-technieken samen die ook tijdens ontwerpprocessen in stedenbouw en (landschaps-)architectuur worden gebruikt. Het resultaat is geen speelfilm en geen documentaire, maar een film die volledig in de computer is opgebouwd. Alle materiaal is afkomstig uit archieven van oud bewoners en het Utrechts Archief. 

Perfect Day (Neeltje ten Westenend i.s.m. Henriette Waal, 30 min.) 
De verschillende manieren waarop bewoners hun uitzicht beleven vormden voor Neeltje ten Westenend aanleiding om de openbare ruimte vanuit hun perspectief te benaderen. Haar onderzoek over de betekenis van hoog wonen werd verbeeld in een videofilm. Voor de film is gezocht naar plekken en gebeurtenissen waarin de uitzichten samenkomen. Alledaagse handelingen werden geregistreerd, zoals grasmaaiers en boomsnoeiers, maar ook bijzondere jaarlijkse evenementen als een buurtfeest en plantjesdag. Deze terugkerende handelingen en feestelijke momenten zijn vanuit verschillende standpunten vanuit tienhoog flats vastgelegd.