Nieuws
19 april: Overvecht Zombiewalk
23-03-2008

zaterdag 19 april 2008
organiseren Klaas van Gorkum en Iratxe Jaio
een Zombiewalk in Overvecht
Vanaf 14:00 is iedereen welkom in Buurthuis Transit, waar schmink en liters nepbloed voorhanden zijn.
De tocht door de wijk wordt opgeluisterd door treurige muziek van Orkest Tegenwind, en eindigt in het winkelcentrum bij de Vechtclub aan de Seinedreef.

De Zombie is wellicht niet de meest glamoureuze personage die de filmwereld heeft voortgebracht. Doelloos en zonder persoonlijkheid is de Zombie eerder een antiheld, een weerzinwekkende parodie op de ideale burger, met niets dan automatische reflexen uit een vorig leven dat hem op de been houdt.
Toch is het niet moeilijk sympathie op te brengen voor deze sinistere slaapwandelaar. In een samenleving waar niets zo grillig is als de werkelijke betekenis van leefbaar, houdt de Zombie ons een spiegel voor die ons confronteert met onze opvattingen over menselijkheid, burgerschap en participatie.
Wat een bevrijding moet het zijn om een dag in zijn schoenen te kunnen staan. Om zin en betekenis van het leven naast je neer te leggen, en om al kreunend en strompelend door de stad te spoken.

Ter ere van de beroemde film 'Dawn of the Dead', dat zich afspeelt in de Monroeville Mall in Amerika, worden er elk jaar over de hele wereld Zombiewalks georganiseerd, waarin mensen verkleed als zombie de straat op gaan en door winkelcentra zwerven.
De kunstenaars Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum zijn gefascineerd door dit fenomeen, en ontwikkelden in de wijk Overvecht in Utrecht een project dat daarop is geïnspireerd. Samen met verschillende theatergroepen uit de buurt werken zij aan een remake van enkele scènes uit beroemde zombiefilms.

De laatste scene van deze remake is een wandeling van een grote groep zombies naar het winkelcentrum. Hiervoor wordt naar zo veel mogelijk vrijwilligers gezocht. Iedereen wordt opgemaakt en het geheel wordt uiteraard gefilmd. 
Neem oude kleren mee. Vertel het door!

Buurthuis Transit, Moldaudreef 15, Utrecht.
Bereikbaar met stadsbus 1 (halte Atlasdreef) of stadsbus 8 (halte Medusadreef).

meer informatie en achtergronden project