Nieuws
Rebelclowns & nieuwe actievormen!
26-01-2008

Presentatie door Rebelact
3 februari 2008, 15:00 – 18:00
Cultuurhuis Stefanus, Amazonedreef 40, Utrecht
Toegang gratis
Op uitnodiging van de kunstenaars Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum, in het kader van het project 'Blijf binnen. Sluit ramen en deuren.', komt de actiegroep Rebelact in Overvecht vertellen over nieuwe vormen van protest. In welke context werken ze wel of niet? Met unieke beelden, hilarische filmfragmenten, gesprekken en debat. Na een overzicht van nieuwe actievormen uit Praag, Genua, Gleneagles en Heiligendamm, is er ruimte voor discussie over toekomstige straatinterventies hier in Overvecht.
Rebelact
In september 2007 startte in Amsterdam een nieuwe clowngroep: Rebelact. Op hun eerste bijeenkomst waren deze clowns het over één ding eens: ze willen kunst integreren in hun eigen leven. Rebelact beweegt zich tussen kunst, humor, activisme en media.
Onlangs organiseerde Rebelact op 'Buy Nothing Day' een 'Zombiewalk' in Nijmegen. Deelnemers verkleedden zich als 'koopzombies' en gingen de winkels in om zich te vergapen aan de wellustig uitgestalde consumptiegoederen.
Achtergrond
Rebelact voelt zich verbonden met de andersglobaliseringsbeweging. Deze zorgde de afgelopen jaren voor aanzienlijke vernieuwing in de manier waarop actie gevoerd wordt. Bekende voorbeelden zijn de Tute Bianche, Pink & Silver en C.I.R.C.A., the Clandestine Insurgent Rebel Clown Army.
Verder deed het fenomeen 'communicatie guerrilla' zijn intrede. Schitterende interventies werden ondernomen door: The Yes Men, Reverend Billy, Biotic Bakers Brigades, Yomango, enz. Ook in Nederland ontstonden originele vormen van protest. Te denken valt aan SEALS die een Haagse wapenbeurs binnen vielen en het Rita Promotie Team dat Verdonk 'hielp' in haar verkiezingsstrijd. Ook de Clown Army (CloLoNeL) en sambaband (Rhytms of Resistance) lieten van zich horen.