terug naar Sjaak Langenberg Sjaak Langenberg
winter en zomer 2008

Een berg zand bij de entree van de Houtense wijk Leebrug transformeerde in februari 2006 tot een klein duinlandschap. Het was de kunstenaar Sjaak Langenberg (1968) opgevallen dat kinderen in de hopen met bouwzand speelden in plaats van op de gloednieuwe speel-toestellen in deze Vinex-wijk.
Om het zand dat zo kenmerkend is voor een wijk in aanbouw te behouden voor de toekomst heeft hij in samenwerking met Matthijs Bosman en Krijn Christiaansen de Houtense Duinen gecreëerd: een avontuurlijke plek voor jong en oud, die zelfs het Jeugdjournaal haalde. Toen het geplante helmgras op de zandbergen voldoende wortel had geschoten werd de omheining van bouwhekken verwijderd en konden de Houtense Duinen officieel worden geopend, als avontuurlijke wandel- en speelplek voor omwonenden.

Sjaak Langenberg is beeldend kunstenaar en publicist. Hij ontwierp werk in de openbare ruimte voor veel verschillende gemeenten en provincies. Zijn werk ontstaat uit een wisselwerking tussen zijn visie en die van bewoners, gebruikers, bezoekers en deskundigen uit andere disciplines. Bij elk project kiest hij het medium dat hij het meest geschikt vindt. Hij regisseert elementen uit het dagelijks leven tot bijzondere gebeurtenissen. Zo ontwikkelde hij bijvoorbeeld ook een kunstwerk voor een school in Amsterdam die, door de inbreng van de leerlingen, elke dag van naam verwisselt. Aan Langenbergs projecten gaat vaak een geschreven tekst vooraf. Met een mengeling van realiteitszin, absurditeit en humor weet hij de functie en betekenis van kunst in de publieke ruimte steeds weer op een verrassende manier te verruimen.

Flatliefde 
Zou hij in Overvecht een project gaan doen als ode aan zijn flatliefde, of toch liever de opbouwwerkerscultuur in de wijk tegen het licht houden? Dit waren de mogelijkheden die Sjaak Langenberg in de eerste projectkrant, eind 2007, lanceerde. Het liep anders. Toen hij in januari 2008 samen met Rosé de Beer daadwerkelijk in de flat verbleef, besloten zij in tegenstelling tot de opdracht om niet de wijk in te gaan, maar binnen te blijven. Om te onthaasten, om de verbeelding de ruimte te geven, maar vooral ook om in de gure wintermaand de eenzaamheid te ervaren die in Overvecht voor velen zo’n groot probleem vormt. De slogan van het wijkactieplan mag dan luiden: Doe Mee in Overvecht, Langenberg en De Beer besloten om in eerste instantie juist níet mee te doen, maar te cocoonen in Overvecht Noord.
Op 3 en 4 september vond met veel succes de voorstelling Hoog Bezoek van de Japanse danseres Sato Endo plaats in woonzorgcentrum Zuylenstede. Onder regie van Sjaak Langenberg en Rosé de Beer daalde zij af langs de ramen in een glazenwassersgondel. De bewoners konden gewoon binnen blijven. 
In het Centraal Museum en De Vechtclub was eind 2008 een beeldverslag te zien van fotograaf Joep Lennarts (3 minuten).